/ / / / / / / / / / / /   HOME   /   OVER STELLA   /   ARCHIEF   /   NIEUWS   /   EDUCATIE   /   CONTACT   /  
Sluiten X

EDUCATIE / / / / / / / / / / /

STELLA IN DE KLAS

Docenten die elders in het land met hun klas een voorstelling bezoeken krijgen van Stella Den Haag een lespakket toegestuurd, waarmee ze op een originele en creatieve manier het voorstellingsbezoek kunnen voorbereiden en/of nabespreken. Stella Den Haag zoekt altijd naar een vorm die de leerlingen direct aanspreekt, de fantasie en de zintuigen prikkelt en eenvoudig uitvoerbaar is voor de docent.

VUURVOGEL

Voor de docenten die een schoolvoorstelling bezoeken van de VUURVOGEL is er lesmateriaal gemaakt in samenwerking met het Residentie Orkest. Dit voorbereidende pakket bevat twee gouden veren, een les over het symfonieorkest, een handarbeidles met muziek en drie brieven van verschillende personages uit de voorstelling. Via de brief van prins Joachim ervaren de kinderen hoe ze hun fantasie kunnen gebruiken tijdens het luisteren naar tekst in combinatie met klassieke muziek. De andere twee brieven van prins Benjamin en de zusjes Dilly en Tilly dagen de klas uit tot een wedstrijdje ‘uitbeelden’ tussen de jongens en de meisjes. Het team dat het verhaal van het personage het beste duidelijk maakt zonder te praten, wint een gouden veer van de Vuurvogel.

Vuurvogel mp3's

Vuurvogel Leermateriaal.zip

NIEMAND WEET NIEMAND WEET...

Via een brief vraagt het personage Desirée de klas om hulp. De leerlingen beloven haar vriendin Esmiralda ten allen tijden te helpen door het ondertekenen van een vriendschapscontract. Hierna volgen meerdere brieven van Esmiralda. De leerlingen leven naar de voorstelling toe doordat ze haar steeds opnieuw proberen te helpen. Bijvoorbeeld door het maken met tekeningen, het verzamelen van ‘moederdingen’ en het beantwoorden van filosofische vragen. Ook maken ze mee hoe het stro in hun laatje verandert in goud. Of ze Esmiralda hiermee redden zal pas blijken tijdens de voorstelling. Van Desirée ontvangen ze alvast een stukje lavendelzeep als dank voor al hun hulp. Alle materialen (stro, zeep, brieven, contract, gouddraad) zijn verpakt in een jute molenzak.

IN DE NESTEN

De docenten die met hun klas een voorstelling van IN DE NESTEN bezoeken ontvangen vooraf een lespakket bestaande uit: een DVD, pakketjes met stiften en stukjes koninklijk behang. Op de DVD staat een interactieve videobeleving gemaakt door video-kunstenares Morgana Machado Marques, waarin prinses Sophie de leerlingen uitnodigt om een tekening te maken op behang. Daarbij luisteren de kinderen met hun ogen dicht naar 'De Schilderijententoonstelling' van Moessorgski en laten hun handen besturen door de muziek.

WERNER EET ZIJN SCHOEN OP

De klas ontvangt een aantal weken voor hun voorstellingsbezoek een ansichtkaart van Werner, de hoofdpersoon uit de voorstelling, met een verzoek. Het lespakket, waar deze ansichtkaart deel van uitmaakt, bevat lege ansichtkaarten die door de kinderen beschreven worden om Werner hun antwoord te sturen. Op de voorkant maken ze een tekening van hun fantasie. In de weken daarna zit de brievenbus van Stella Den Haag vol met kleurige kaarten en enthousiaste reacties van docenten. Al deze kinderen hebben van Stella Den Haag een eetbaar kaartje ontvangen voor de voorstelling. Klik op onderstaande afbeelding om het lespakket te bekijken.

WERNER EET ZIJN SCHOEN OP

Klik op de afbeelding en kies voor de optie 'Openen'. Er zal een map op uw beeldscherm verschijnen met twee pdf-bestanden.

SHAFFY VOOR KINDEREN

De vorm van dit lespakket was een spel waarbij de leerlingen fictief door Amsterdam meegenomen werden. De klas nam het in twee teams tegen elkaar op. Van het begin tot eind werden de opdrachten voor de leerlingen ingeleid en uitgelegd op een CD, die ingesproken is door de acteurs. De docent van de klas hoefde enkel op ‘play’ en ‘pauze’ te drukken en erop toe te zien dat de regels nageleefd werden. De opdrachten en de rode draad van het spel waren nauw verbonden met het verhaal, de muziek en de stijl van de voorstelling. Klik op onderstaande afbeelding om de CD te beluisteren.

SHAFFY VOOR KINDEREN

Klik op de afbeelding en er zal vanzelf een geluidsfragment starten.

KRASKRASI

Elke leerling ontving een exemplaar van de Surinaamse krant ‘De Ware Tijd’. Deze krant speelt een grote rol in de voorstelling. Via nieuwsberichten, schrijfwedstrijden en woordenpuzzels maken de leerlingen kennis met de verschillende elementen uit de voorstelling. Zoals met de cultuur van Suriname, de feestdag Srefidensie, de taal, de personages en enkele verhaallijnen, zonder deze al helemaal weg te geven. Klik op onderstaande afbeelding om de krant te lezen.

KRASKRASI

Klik op de afbeelding en de krant zal vanzelf verschijnen.