/ / / / / / / / / / / /   HOME   /   OVER STELLA   /   ARCHIEF   /   NIEUWS   /   EDUCATIE   /   CONTACT   /  
Sluiten X

ARCHIEF / / / / / / / / / / /

Facebook Digg StumbleUpon TwitThis email Print

ZINDER FESTIVAL 2012

Het ZINDER festival 2012, EEN DUIK IN HET DIEPE is een verrassende reis langs de grenzen van de verbeelding. Van 2 t/m 20 mei 2012 in en om het gebouw van Stella Den Haag. Voor iedereen van 8 jaar én ouder!

EEN DUIK IN HET DIEPE

Enthousiaste theatermakers, beeldend kunstenaars en vormgevers duiken in het diepe. Samen werken ze aan nieuwe, spannende en vreemde creaties.

Voor de zesde maal ontstaat zo een inspirerende tocht langs de grenzen van de verbeelding. Van korte voorstellingen tot interactieve installaties op de meest intieme en verrassende plekken in en rondom de gebouwen van Stella Den Haag.

Kom naar ZINDER 2012 en maak een reis van 2,5 uur langs de theatervoorstellingen, de beeldende kunst en interactieve installaties. Onderga nieuwe sensaties en neem EEN DUIK IN HET DIEPE.

THEATERVOORSTELLINGEN ZINDER 2012

BEN & LIRA

Ben: Zal ik je anders een mooi verhaal vertellen?

Lira: Daar ben je toch helemaal niet goed in.

Ben: Zal ik je dat verhaal vertellen van die blinde mol die altijd aan iedereen vraagt hoe ze eruit ziet?

Ben & Lira wonen al jaren in een zelf gegraven, solide mollengangenstelsel. Op een dag wordt hun onbezorgde leventje bruut overhoop gehaald…

Een spannende en humoristische voorstelling over twee mollen die al jaren samen zijn, maar elkaar nog nooit gezien hebben.

Credits Tekst en Regie Rik Engelgeer Spel Bas Keijzer, Lotje van Lunteren vormngeving Arno Scheper Begeleiding Erna van den Berg

HET BIJZONDERE LEVEN VAN JESSY EN TRISTAN VAN ES

Hebben jullie hetzelfde gevoel voor humor?

Hebben jullie tegelijk honger?

Hebben jullie tegelijk dorst?

Worden jullie verliefd op dezelfde meisjes?

“Wat is het moeilijk om eerlijk te zijn, tenminste eerlijk tegen jezelf, en soms weet ik niet eens meer wat eerlijk is, als eeneiige tweeling ben je het altijd en heb je geen geheimen voor elkaar, nooit, nooit, maar nu is er een geheim aan het groeien, wat als een klein onschuldig geheimpje begonnen is.”

HET BIJZONDERE LEVEN VAN JESSY EN TRISTAN VAN ES is een ontroerende monoloog, waarin één van een eeneiige tweeling worstelt met een groot geheim.

Credits: Tekst Hans van den Boom Regie Rosa Peters Spel Daan van Dijsseldonk Vormgeving Lidwien van Kempen

MENEER VINK ZIET EEN INGANG

Meneer Vink is net op straat als het heel hard regenen gaat. Een natte grauwe boel is het. En hij is niet dicht bij huis. De stoep wordt als een spiegel, vogels vallen als sponzen uit bomen, en mollen zoeken naarstig hun duikbril. Meneer Vink gaat snel een winkel binnen. Maar het blijkt een vreemde zaak te zijn waarvan niet geheel duidelijk is tot welke branche het behoort, noch of het goed loopt. Hij treft niemand in de winkel aan, terwijl de deur wel open was. Meneer Vink gaat nooit ergens zonder toestemming naar binnen, nooit onverwacht of ongevraagd. Meneer Vink is netjes, een beetje verlegen zelfs. Maar zijn wonderlijke ideeën krijgen nu toch de overhand.

Een mysterieuze en fantasierijke voorstelling, waarin de bescheiden Meneer Vink zichzelf verrast.

Regie Lennart Kalkman Spel Michiel Bijmans Vormgeving Marin de Boer

DANICA’S HOUSE

Speciaal voor het ZINDER festival 2012 werken zeven jongeren van Theaterschool Rabarber acht avonden lang samen met artistiek leider Hans van den Boom en educatief medewerker Gianna Witmaar aan de korte voorstelling DANICA’S HOUSE. Kunstenaar Danica Danić is hiervoor een belangrijke inspiratiebron. Haar werk laat zien hoe mensen zich ontheemd kunnen voelen in een vertrouwde omgeving.

In DANICA’S HOUSE is een kleine muis gesignaleerd. Niemand begrijpt de tsunami van onrust die hierop volgt.

Een dynamische en spannende voorstelling waarin niets geheim kan blijven.

Tekst & Regie Hans van den Boom Regie-assistentie Gianna Witmaar Spel Theaterschool Rabarber

BEELDENDE KUNST ZINDER 2012

Hieronder alvast een greep uit de Beeldende Kunst die tijdens ZINDER 2012 te zien is:

MELLE DE BOER

Voor Melle de Boer is tekenen als vechten met een wild beest. Alles mag. De afloop is onvoorspelbaar, het resultaat verre van smetteloos. Het gevecht is direct terug te voeren naar een jeugd met superhelden en het daaropvolgende besef dat een ideale wereld niet bestaat. De tekeningen zijn een ruwe verbeelding van een wereld met 'winners en losers'.

Tijdens Zinder bouwt Melle een schommel waarmee je van de ene wand naar de andere kan 'vliegen'. Op de ene wand gevonden plaatjes en voorwerpen die Melle aanspreken. Op de andere wand het resultaat. Een kleine serie ingelijste tekeningen. Alles is nogal hoog opgehangen, maar met de schommel kun je tussen de beelden heen en weer vliegen. Het is grappig dat in veel van Melle´s tekeningen en collages de figuur van Superman voorkomt, die zich ook vaak vliegend verplaatst. Al schommelend kun je zelf heel even Superman zijn.

BROOS

De verkenning van het heelal is misschien wel de grootste sprong in
het diepe. Misschien gaan mensen ooit de aarde verlaten om in de
ruimte te gaan wonen. Broos neemt je alvast mee de ruimte in. Ga mee, op
lichtsnelheid langs planeten, manen, sterren en sterrenstelsels door
de wondere wereld van het heelal.

'Broos' is het samenwerkingsverband van Pietertje van Splunter en
Zeger Reyers. Sinds 2004 voeren zij onder deze naam, en buiten hun
individuele werk om, gezamenlijke projecten uit.

BARBARA ELLISON

Barbara maakt spannende elektronische installaties op bijzondere plekken. Het zijn bijna instrumenten die geluid kunnen maken en waarop je kunt spelen door bepaalde bewegingen te maken en te herhalen. Kom kijken wat ze voor het ZINDER festival heeft gemaakt!

Barbara Ellison is componist, performer, ze maakt installaties, tekeningen en beeldhouwkunst en is één van de zes kunstenaars van het improvisatie collectief Trickster .

ARNO SCHEPER, OVERDRUK

Arno Scheper is een kunstenaar/knutselaar die werkt met beeld en geluid, lucht en licht en met de ruimte. “Overdruk" vraagt je om door de deur te stappen, naar een omgeving van gebakken lucht, een tunnel die je leidt naar je verbeelding.

SIMON VAN KRAY

Voor het Zinder Festival 2012 heeft beeldend kunstenaar Simon van Kray gekozen om veel kleur te gebruiken. Veel kleur in combinatie met een heleboel verschillende vormen, waarmee hij de lange grijze schuttingen rond het plein van Stella Den Haag zal vullen. Simon vindt het een prachtige uitdaging om met grote gebaren te mogen schilderen.

Hij heeft zich voor de schilderingen laten inspireren door een interieur van een café dat hij een paar weken geleden zag. Een langgerekte ruimte met vele intieme hoekjes, kasten, spullen: eigenlijk teveel om op te noemen. Alleen de mensen die hier normaal gesproken komen babbelen, spelen, zoeken, drinken en vervelen zal hij achterwege laten.

FRANÇOIS LOMBART

François Lombart onderzoekt, ervaart en legt de verschillende aspecten van een ruimte vast. Hij wil de ruimte begrijpen en met zijn kunst de link tussen de mens en zijn directe omgeving zichtbaar maken.

ORGANISATIE ZINDER

Curatoren Erna van den Berg, Mariska T. Streefland en Willy Smits Productie Tamara Tanamal Educatie Gianna Witmaar, Annet Bremen (stage), Ayla Schneiders (stage) Techniek Tjarko van Heese, Gerco Kolthof, Ramses Nieuwenhuizen en Sanne Kruithof Kantoor Eveline Garrelfs Publiciteit Klaartje Wouters en Rebecca van Vuure Vormgeving Studio Kluif Vrijwilligers o.m. Renee van Randwijk

Voor Zinder 2012 gelden de volgende prijzen: Kinderen t/m 16 jaar € 7,50 / met korting € 6,00 (CJP-pas) Volwassenen € 15,00 / met korting € 13,50 (65+ pas en Uitpas) Ooievaarspashouder krijgen 50% korting. Let op: pashouders dienen hun pas te laten zien bij de kassa. Wij accepteren ook CKV-vouchers.

Ben & Lira foto: Rik Engelgeer

Het bijzondere leven van Jessy en Tristan van Es foto: Rosa Peters

Meneer Vink ziet een ingang illustratie: Lennart Kalkman

Danica's House foto: Hans van den Boom

Melle de Boer

Broos

Barbara Ellison

Arno Scheper Overdruk

Simon van Kray