/ / / / / / / / / / / /   HOME   /   OVER STELLA   /   ARCHIEF   /   NIEUWS   /   EDUCATIE   /   CONTACT   /  
Sluiten X

ARCHIEF / / / / / / / / / / /

Facebook Digg StumbleUpon TwitThis email Print

ZINDER FESTIVAL 2011

Voor deze editie van het ZINDER Festival heeft Stella Den Haag een aantal beeldend kunstenaars, vormgevers en theatermakers gevraagd een symbiose aan te gaan met ZINDER. Welke spannende, gekke of vreemde creaties hier uit voortkomen is te beleven op 8, 15, 22 en 29 mei bij Stella Den Haag. Voor iedereen van acht jaar en ouder!

Al eeuwenlang probeert de natuur uit hoe verschillende soorten op elkaar reageren, hoe er iets nieuws kan ontstaan door verschillende ingrediënten op een nieuwe manier aan elkaar te koppelen. Ontstaat er iets nieuws? Iets wat de moeite waard is om verder te ontwikkelen? Of is het niet levensvatbaar en valt het af in de evolutie? Heb je ooit plaatjes van een heremietkreeft gezien? In de kunst onderzoeken veel kunstenaars naar hoe materiaal op elkaar reageert, hoe er iets nieuws kan ontstaan. Waarom is de ene combinatie spannender dan de andere, muziek maken met ijzer of hout? Welke experimenten zijn waardevol, welke vallen af? Wat gebeurt er met tonen als je ze vervormt, wat gebeurt er met verf als je het op ijs smeert en wat gebeurt er als het ijs dan weer smelt. Bijna scheikunde- of natuurkundeachtige onderzoeken naar een beeld of beeltenis die nog niet eerder bestond, een voorstelling die nooit eerder gemaakt is, een ervaring die je nog niet eerder had.

THEATERVOORSTELLINGEN ZINDER 2011

MIER

8 mei 2011 1.47 uur: ik zit in een gevaarlijke situatie. De rode behaarde bosmier heeft met zijn krachtige kaken corrosieve stof in mij gespoten, waardoor ik blootgesteld ben aan het krijgen van brandwonden. Ook moet ik heel goed oppassen wat ik inadem.”

Als je bang bent kan je drie dingen doen: vluchten, verstijven of vechten. Kath doet dit allemaal. Tot zij erachter komt dat er nog een andere mogelijkheid is: vriendschap sluiten. Mier is een spannende, beeldende en ontroerende voorstelling waarin werkelijkheid en fantasie elkaar afwisselen.

DE BOOM EN DE JONGEN 2

De boom en de jongen gaat 2 over herinneringen, ouder worden en achterom kijken. Afdwalen van je pad, verdwalen en de weg weer terug vinden. Een populier spelen. Melancholie en lasersnelheid. Over een boom die houdt van een kleine jongen, maar de jongen groeit op en de boom is vaak alleen.

De voorstelling maakt deel uit van een drieluik, gemaakt en gespeeld door Joris van Oosterwijk en Shanti Straub. Joris is een beeldend kunstenaar met oog voor detail en fascinatie voor (jeugd)theater. Shanti is acteur en theatermaker. 'De boom en de jongen', eerder te zien op het Tweetakt Festival, was een choreografie van attributen, waarin Joris en Shanti zich als beeldmakers bewogen. In 'De boom en de jongen 2' gaan zij verder waar ze zijn gebleven. Nu met tekst, beweging en beeld.

RUIMTE RONDOM

Heb jij jezelf wel eens afgevraagd wat er bij de buurman aan jouw muur hangt? Een gek behang of een foto en waarvan dan? Stel je eens voor dat jouw kamer ergens anders zou kunnen staan. Moet jouw kamer dan echt in de woestijn staan, of hoef je alleen maar anders naar buiten te kijken? In deze theatrale video-installatie wordt de toeschouwer meegenomen in een ontdekkingstocht naar de perceptie van de ruimte om ons heen.

DE GANS IS THANS BOTERGAAR

De gans is thans botergaar vertelt het verhaal van twee zusjes. Eén knappe en één lelijke, die allebei niet gelukkig zijn. Het lelijke ‘eendje’, Christine, wordt door haar moeder de heks verwend. Maar zij is jaloers op haar mooie stiefzus Louise. Het zou Louise haar dood zijn worden,als ze er niet voor gezorgd had dat haar zusje in een eend veranderde. Bevrijd van stiefmoeder en stiefzus, vluchtte ze. En zo gebeurde het dat Louise bij haar geliefde Roeland in zijn kasteel ging wonen en van hem een cello cadeau kreeg. Het verleden bleef haar echter achtervolgen, tot de dag dat de kabouter uit haar eerste voorleesboekje haar kwam helpen…

INSTALLATIES ZINDER 2011

It’s natural habitat

Een installatie van vilt, licht en schaduwen, waarbij het net is alsof je in een oude zwart-wit foto bent terecht gekomen.

Nat. Lab.

De wondere wereld van een kleurrijk bubbelend en borrelend laboratorium. Druppelt daar nu limonade, zwemt daar nou een vis, of zie je kikkerdril? Nat. Lab. is een poëtische, ruimtelijke installatie waar je door heen mag lopen. Ook met doodgewone huis, tuin en keuken spullen kun je kunst maken!

Skinstrument

Skinstrument is een muziekinstrument dat werkt door middel van aanraking. Het kan door twee of meer mensen bespeeld worden. Door middel van een onvoelbaar stroompje worden de deelnemers tussen een circuit geschakeld. Wanneer zij elkaar aanraken begint dit circuit geluid te genereren. De intensiteit van de aanraking bepaald de frequentie van het geluid.

Schoolgebouw/Stellatheater

Het gebouw van Stella Den Haag getekend met betonijzer, op basis van de plattegrond van de oude school die het ooit was. Het roept beelden op van wat zich hier ooit heeft afgespeeld en nog steeds afspeelt.

Flatland

Niet alles is wat het lijkt. Licht vormt kleuren en die kleuren vormen de wereld om ons heen. Ons eigen perspectief creëert unieke vormen. Een en hetzelfde object kan oneindig veel vormen hebben afhankelijk van hoe je er naar kijkt. Ervaar de wereld om je heen op een nieuwe manier, waar diepte niet is wat je gewend bent, maar een resultaat is van verschillende kleuren.

Refunc

Van stoel naar fiets, naar farm, naar tuin. Dat brengen de afval architecten van Refunc dit jaar bij ZINDER. Zij plaatsen hun creaties in een ruimtelijke, sociale context op zoek naar het oplossen van een probleem. Take a seat op de fietsstoel, ontdek nieuwe dingen in de microfarm met hangende tuin bibliotheek of haal gewoon je kaartje bij de kassa annex DJ boot...

Foto: Studio Kluif

Foto: Studio Kluif

Foto: Studio Kluif

Foto: Studio Kluif

Mier

De boom en de jongen 2

Ruimte Rondom

De gans is thans botergaar

It’s natural habitat

Nat. Lab.

Skinstrument

Schoolgebouw/Stellatheater

Schoolgebouw/Stellatheater 2

Flatland

Refunc