/ / / / / / / / / / / /   HOME   /   OVER STELLA   /   ARCHIEF   /   NIEUWS   /   EDUCATIE   /   CONTACT   /  
Sluiten X

ARCHIEF / / / / / / / / / / /

Facebook Digg StumbleUpon TwitThis email Print

ZEEDRIFT

Zeedrift: uit zee aangespoelde voorwerpen, strandgoederen, zwervend, verstoken, zonderling. Zeedrift is Haags, jong, oprecht en eigenzinnig. Acht levensverhalen, vier camera’s, een filmmaker en een editing computer. Acht weken lang. Te zien in 2003 in Den Haag.

AllAboutUs FilmFactory, coproducent van Stella Den Haag bij het project ZEEDRIFT, heeft de Zilveren Pluim 2006 gewonnen. Deze prijs wordt uitgereikt door de ASN bank, en is een aanmoedigingsprijs voor een opvallend initiatief of aanstormend talent in het Nederlandse multiculturele medialandschap. AllAboutUs kreeg deze prijs voor de bijzondere documentaires die zij maakt, voor een door jongeren. Zoals ZEEDRIFT, met Haagse jongeren in hun eigen stad.

ZEEDRIFT is een samenwerkingsproject tussen Stella Den Haag en de documentairemaakster Anna Spohr. Spohr coacht jongeren bij het verfilmen van hun zelfportret en persoonlijke visie op hun leefomgeving.

In april 2003 vonden de eerste workshops voor ZEEDRIFT plaats. Dertig jongeren kregen les in videotechniek en de kunst van het vertellen in beelden. Naar aanleiding van deze workshops zijn er acht jongeren geselecteerd die creatief en zelfbewust omgingen met de opdrachten. Deze jonge filmmakers, in leeftijd variërend van 15 tot 23 jaar, zijn acht weken lang op pad geweest met een videocamera. Zij verfilmden en regisseerden, onder begeleiding van Anna Spohr, thema’s die te maken hebben met hun familie, cultuur, gewoontes en visie op de stad. Zij leerden de camera onderdeel van hun leven te maken, in al zijn facetten te gebruiken, maar zich niet achter de camera te verschuilen.

De jongeren bestaan uit Haagse scholieren met verschillende etnische, religieuze en politieke achtergronden, maar een gemeenschappelijke interesse: een film maken over hun leven. Alban (16), Fanja (15), Guus (19), Kim (20), Milou (15), Rahid (21), Rodney (22), Roshdi (23).

De films van Anna Spohr zijn directe portretten van hoe jongeren denken en leven. Spohr betitelt deze films als “insight from inside”. De makers moeten ook letterlijk en figuurlijk zichtbaar zijn. Op die manier maken zij zeer rechtstreekse portretten van zichzelf, hun leefomgeving en hun leeftijdgenoten.