/ / / / / / / / / / / /   HOME   /   OVER STELLA   /   ARCHIEF   /   NIEUWS   /   EDUCATIE   /   CONTACT   /  
Sluiten X

ARCHIEF / / / / / / / / / / /

Facebook Digg StumbleUpon TwitThis email Print

VRIJDAG

In VRIJDAG toont Alize Zandwijk de woede, de verwarring en de strijd van een man die zijn vrouw weer onder ogen komt en probeert met zichzelf in het reine te komen. In 1997 ontving Herman Gilles de Louis d'Or voor zijn rol in VRIJDAG. In datzelfde jaar ontving Alize Zandwijk voor haar regies van VRIJDAG en OTHELLO de Prosceniumprijs.

VRIJDAG vertelt het verhaal van Georges Vermeer. Hij komt terug uit de gevangenis, na veroordeeld te zijn geweest voor incest met zijn dochter. Zijn vrouw Jeanne heeft sinds drie maanden een kind van buurman Erik. Hugo Claus schreef dit inmiddels klassiek geworden toneelstuk in 1969.

Tekstfragment uit VRIJDAG:

Georges:
Een beest? Wat wilt gij daarmee zeggen? Dat 't mijn schuld was? Hè? Is dat het! Dat ik daar op mijn plaats was, achter de tralies. Niets zijt gij in het donker, en als gij te luid ademt is er niemand die het hoort. En als gij creveert is er niemand die U helpt in het donkerste gat van het donker. Roept maar. Tiert maar. Cementen muren en een gat in de grond en gij ligt naakt als een worm te schreeuwen totdat onze Lieve Heer komt, met zijn hamer en zijn nagels en zijn nagels in uw buik slaat.

Fotograaf: Pan Sok