/ / / / / / / / / / / /   HOME   /   OVER STELLA   /   ARCHIEF   /   NIEUWS   /   EDUCATIE   /   CONTACT   /  
Sluiten X

ARCHIEF / / / / / / / / / / /

Facebook Digg StumbleUpon TwitThis email Print

VAN ONDER UIT DE ZAK

Na een samenwerking binnen De Blauwe Zebra verzocht Hans van den Boom de choreograaf Rini Kersten bij Stella Den Haag een voorstelling te maken. VAN ONDER UIT DE ZAK is een voorstelling waar flamencodans het uitgangspunt is. Flamenco puro, een duel tussen gitaar, zang, dans, caja en het verhaal. Op 22 september 1991 won VAN ONDER UIT DE ZAK de Hans Snoek Prijs, de prijs voor de beste Nederlandse jeugdtheatervoorstelling. Speelde in 1991.

De opdracht aan Rini Kersten was een danstheaterproductie te maken op basis van de Flamenco Puro. In samenwerking met dramaturge Gemma van Zeventer werd een scenario geschreven waarin zes dansers en vijf muzikanten middels een verhaal kinderen in aanraking brachten met de pure kracht van de Flamencodans. De poëzie van Gracia Lorca was inspiratiebron voor de voorstelling, met name het gedicht 'Llanto por Ignacio Sanches Mejias' waarin de dood van de torero beschreven wordt. Daarnaast werden basisvormen uit de emotionele, hartstochtelijke en rijke traditie van de flamencodans gebruikt. De ogenschijnlijke abstractheid van de Flamenco Puro werd toegankelijk gemaakt door het voortdurend aanwezige verhaal.

Het was vijf uur in de schaduw van de avond. Er is een feest, de torero vecht en sterft op de horens van de stier, en meteen is er weer een feest: De koning is dood, leve de koning. Een moeder en een geliefde blijven achter. Stampende voeten, rauwe keelklanken en sierlijke bewegingen. Over zigeuners, liefde, verdriet, hartstocht, naderend onheil en ondanks alles fiësta Kortom, Flamenco, van onder uit de zak.

Fotograaf: Liesbeth Ruysink