/ / / / / / / / / / / /   HOME   /   OVER STELLA   /   ARCHIEF   /   NIEUWS   /   EDUCATIE   /   CONTACT   /  
Sluiten X

ARCHIEF / / / / / / / / / / /

Facebook Digg StumbleUpon TwitThis email Print

STORM

Een muziektheatervoorstelling voor iedereen vanaf 6 jaar. In 1996 won STORM samen met VENETIË de Z'Bing d'Or op het Internationaal Jeugdtheaterfestival 'Les Coups de Théàtre' in Montréal, Canada voor de beste voorstelling. In 1996 werd STORM genomineerd voor de 'Masque de la production étrangère de l'annee' in Montréal, Canada: de prijs voor de beste buitenlandse voorstelling. Andere genomineerden waren Peter Brook en het Japanse Dondoro Theater.

Omdat Het Koorenhuis (de bemiddelende organisatie voor schoolvoorstellingen in Den Haag) aan de bovenbouw van het basisonderwijs alleen voorstellingen in theateraccommodaties aanbiedt, heeft alleen deze groep tot dan toe kennis kunnen maken met het werk van Stella Den Haag. Na vier jaar besloot Hans van den Boom om ook leerlingen in de onderbouw te voorzien van voorstellingen. Hij maakte de produktie STORM en we trokken met deze voorstelling naar de scholen toe. Terug naar de klas...

Hans van den Boom had bij het maken van de voorstelling GIRAF (september 1993) bij wijze van eerste lezing een videofilm gepresenteerd die hij zelf in de maquette van het decor voor GIRAF had gefilmd. Deze film, de confrontatie met dit even simpele als ingewikkelde medium, deed hem besluiten in de toekomst iets te maken met de combinatie videofilm op televisie en acteurs. Dit werd de voorstelling STORM.

Samen met de acteurs Erna van den Berg en Peter Reijn werkte Hans van den Boom een paar maanden aan de maquettes die het decor vormen voor de videofilm die in STORM wordt getoond.

Een inspiratiebron voor STORM is het verhaal 'Het Meisje dat haar Naam kwijt was' uit de bundel 'Heksen en zo' van Annie M.G. Schmidt. Twee acteurs en een televisie in een avontuurlijke voorstelling die de kijkers meeneemt in een fantasie die vele malen groter is dan het kleine televisiebeeld. De getoonde videofilm van Hans van den Boom brengt de kijker in een oneindig landschap. De live gezongen musicalachtige liedjes ondersteunen de reis die de jongen Tom en zijn vriend de vogel Jacob moeten maken om een meisje uit een hazenhol te bevrijden.

Tekstfragment uit STORM:

Tom:
Lieve Maria, Zorg voor Jacob zijn humeur bij tegenslag, en maak dat ik één keer vliegen mag. Zorg dat ik nooit verdrink of verdwaal. En dat ik snel mijn zwemdiploma haal. Laat mij niet meer dobberen in zo'n oude binnenband, maar leer mij statig duiken van de waterkant. Zodat ik me nooit meer aan de harde bodem bezeer, en geen kind me uitlacht als ik dat probeer. Ik wil goed en snel leren zwemmen in de zee, zodat ik alleen kan gaan en dan hoeft er niemand mee. Dan kan ik zwemmen zover als ik wil. Please Maria, dat is wat ik wil.

Fotograaf: Pan Sok