/ / / / / / / / / / / /   HOME   /   OVER STELLA   /   ARCHIEF   /   NIEUWS   /   EDUCATIE   /   CONTACT   /  
Sluiten X

ARCHIEF / / / / / / / / / / /

Facebook Digg StumbleUpon TwitThis email Print

HET JAAR VAN DE HAAS

In Nederland en België speelde HET JAAR VAN DE HAAS van 18 okt 2002 t/m 8 feb 2003, waarna een reprise volgde door Nederland, België en Italië (Teatro delle briciole, Parma) in september en oktober in 2003, gespeeld door Erna van den Berg, Marieke Brouwers, Vimala Nijenhuis, Marc Tielemans en Linda Verweel. L'ANNÉE DU LIÈVRE - de Franse vertaling van Rob Scholten - was o.a. te zien op het internationale jeugdtheaterfestival Les Coups de Théâtre in Montréal in november 2004 en in het Massalia in Marseille in Frankrijk in mei 2005.

HET JAAR VAN DE HAAS volgt enkele seizoenen uit het leven van Martha. Zij is haar moeder kwijt en is boos op de hele wereld. Iedere nacht krijgt ze bezoek van een haas met een grote pan soep. Met hem probeert zij de geschiedenis te ontrafelen. In de voorstelling wordt veel live gezongen en worden de scènes verrijkt met prachtige filmbeelden op een groot scherm.

Uit de periode van april 2002 tot april 2003 selecteerde de jury’s van Het Theaterfestival HET JAAR VAN DE HAAS als een van de vijf beste jeugdtheatervoorstellingen in Nederland en Vlaanderen.

En... Stella Den Haag wint 1000Watt prijs!

HET JAAR VAN DE HAAS werd op 26 april bekroond met de 1000Watt prijs tijdens het Tweetakt festival in Antwerpen. De 1000Watt werd dit jaar voor de derde keer uitgeloofd aan de indrukwekkendste Nederlandse of Vlaamse jeugdtheater-voorstelling van het afgelopen (kalender)jaar. Twee jaar geleden won Stella Den Haag dezelfde prijs met de voorstelling BIANCA EN DE JAGER. De prijs is een geldbedrag van € 25.000.

De jury prees in haar rapport de combinatie van tekst, muziek en beeld, omdat deze een scherp beeld vormt van wat het verlies van een geliefde kan betekenen, zonder dat het een loodzware voorstelling oplevert.

Uit het juryrapport:
"Wie zich overgeeft aan wat zich op het toneel afspeelt, wacht een heerlijke beloning: stukje bij beetje krijg je als toeschouwer meer informatie en uiteindelijk past de puzzel precies in elkaar. Bovendien is alles mooi aan Het Jaar van de Haas - de tekst, het spel, de liedjes en de videobeelden - en dat maakt deze voorstelling bijna griezelig perfect."

Pers:

Haast onnavolgbaar verweeft Van den Boom het kinderspel met de realiteit, de wensdroom met de ontgoocheling. Het resultaat is ongepolijst (...)
NRC handelsblad 2002

Vanaf de eerste seconde is 'Het jaar van de haas', (...) spannend.
Haagsche Courant 2002

Fotograaf: Pan Sok