/ / / / / / / / / / / /   HOME   /   OVER STELLA   /   ARCHIEF   /   NIEUWS   /   EDUCATIE   /   CONTACT   /  
Sluiten X

ARCHIEF / / / / / / / / / / /

Facebook Digg StumbleUpon TwitThis email Print

FLOTSAM

Verhalen uit een andere wereld, verhalen uit Europa. Films van Letten en Hagenezen, gemaakt door en voor jongeren. Met: Nuclear Family, MC Gustavo, MC Ahab, DJ Pick’n mix, breakdance, discussie en open workshops (film, breakdance, rap). Te zien van juni 2004 t/m maart 2005 in Nederland en België.

Hoe zien Letse jongeren hun eigen land? En hoe zien zij Europa? Hoe zien Haagse jongeren Letland? Deze vragen worden beantwoord in korte films gemaakt door Letse en Haagse jongeren in Karosta, Letland. FLOTSAM is het nieuwe filmproject van Stella Den Haag en Allaboutus Filmfactory (Anna Spohr). Met medewerking van de Letse culturele instelling K@2, verfilmden lokale jongeren thema’s over Europa. De films staan van 17 t/m 20 juni centraal in het FLOTSAM festival bij Stella Den Haag. Vier dagen lang film, muziek, discussie en uitwisseling.

FLOTSAM is het internationale vervolg op ZEEDRIFT. In dit project maakten acht jonge Hagenezen een film over hun leven, onder begeleiding van Spohr en Stella Den Haag. Het project was zeer succesvol en de films waren zo interessant dat diverse podia en festivals ze vertoonden aan hun publiek. De uitnodiging van de Gemeente Den Haag om een project te ontwikkelen in het kader van het voorzitterschap van de EU, was een welkome aanleiding en mogelijkheid om een internationaal vervolg op ZEEDRIFT te maken. Spohr bezocht culturele instellingen in Slowakije, Polen en Letland. Gekozen werd om dit eerste internationale project te laten plaatsvinden in cultureel centrum K@2, Karosta, Letland.

Met de hulp van K@2 wierf Spohr ruim 20 jongeren die geïnteresseerd waren om deel te nemen aan FLOTSAM. Met deze jongeren maakt Spohr films over thema’s gerelateerd aan de toetreding tot Europa. Twee filmmakers van ZEEDRIFT reisden mee naar Letland om hun eigen indrukken van het land te verfilmen.

Tijdens het FLOTSAM festival zijn de Letse jongeren aanwezig om hun films toe te lichten. Cross-overs tussen Letse en Haagse muzikanten, (break)dansers en vj’s staan op het programma, evenals een discussie tussen politici, Nederlanders, Letten, jongeren en betrokkenen over de kansen en bedreigingen van Europa voor jongeren in Letland. Op verschillende plekken in en rond het Stella Theater vinden workshops plaats en kunnen jongeren en professionals kennis maken met ZEEDRIFT en FLOTSAM.

Pers:

Letse levenskunst. Theatergroep Stella Den Haag is bekend van visueel en muzikaal theater, maar brengt daarnaast ook beeldende kunst en films.
...
Tussendoor zijn oogstrelende beelden te zien, die ook deze film een poëtische sfeer geven. Zoals het meisje dat al balancerend over een lange balk over de dood van haar zus vertelt. Al even speciaal is het gesprek met een oudere vrouw die over haar jeugd vertelt, waarin het niet mogelijk was de wijde wereld in te trekken. Die mogelijkheid ligt nu wel in het verschiet, maar als de aftiteling van de film verschijnt, vraag je jezelf even af of het gras van de overzijde wel zo groen is als het lijkt. Misschien is het de hand van regisseur Anna Spohr, maar de Letse jongeren lijken over meer levenskunst te beschikken dan sommige jongeren in West-Europa.
Trouw 2004