/ / / / / / / / / / / /   HOME   /   OVER STELLA   /   ARCHIEF   /   NIEUWS   /   EDUCATIE   /   CONTACT   /  
Sluiten X

ARCHIEF / / / / / / / / / / /

Facebook Digg StumbleUpon TwitThis email Print

CARMEN

Coproductie TJA / RITEJ. Hans van den Boom gebruikte de muziek en het libretto van de wereldberoemde opera als uitgangspunt voor deze voorstelling. Voor iedereen vanaf 9 jaar. In mei 1991 won Carmen de prijs voor de beste voorstelling op het Wereld Jeugdtheaterfestival in Lyon, Frankrijk. Speelde in 1991.

De opzet was om de muziek, het verhaal en de hartstochtelijke liefde te vertalen naar een voorstelling voor kinderen zonder dit meesterwerk te populariseren. Hans van den Boom schreef een nieuw verhaal gebaseerd op de oorspronkelijke tekst van Merimee. Gaat het in de oorspronkelijke opera om de tragische liefde tussen Carmen en Don Jose, in de bewerking van Hans van den Boom kreeg de rol van Micaëla sterk de nadruk. Door haar ogen zagen we het verhaal van de liefde tussen Don Jose en Carmen.

Het samensmeden van een groep van 11 mensen - klassiek geschoolde zangers en acteurs waarvan velen zonder theaterervaring - tot een hecht ensemble was een grote uitdaging. Wiebe Gotink nam de muzikale leiding op zich en zorgde voor eigen composities naast die van Bizet. Carmen was een belangrijke en geslaagde stap in de zoektocht van Hans van den Boom naar de synthese tussen muziek en theater. Zowel kinderen als volwassenen prezen de voorstelling om haar muzikale en theatrale kracht.

De verliefde soldaten, de meiden uit de tabaksfabriek, de bemoeizuchtige smokkelaars, de onoverwinnelijke stierenvechter, Micaëla met haar stille liefde voor Don José, de bezorgde moeder, allen mengen zich in dit verhaal. Een verhaal over de noodlottige liefde tussen Don José en Carmen.

Fotograaf: Pan Sok