/ / / / / / / / / / / /   HOME   /   OVER STELLA   /   ARCHIEF   /   NIEUWS   /   EDUCATIE   /   CONTACT   /  
Sluiten X

ARCHIEF / / / / / / / / / / /

Facebook Digg StumbleUpon TwitThis email Print

ANTIGONE

De klassieke tragedie van Sophocles vormt het uitgangspunt van deze voorstelling. Antigone die het verbod van Koning Creon negeert en toch het lijk van haar broer gaat begraven, is de aanzet tot dit verhaal. Een verhaal vol halsstarrigheid, dwingelandij, opportunisme, laffe verliefdheid, jaloezie en noodlot. Voor iedereen vanaf 15 jaar. Speelde in 1990.

In een wereld van bloed, vuil en mateloze gevoelens strijden onze helden om het gelijk en tegen elkaars standpunten. In augustus 1990 begon Alize Zandwijk met de repetities van ANTIGONE. Na drie zeer succesvolle producties bij Toneelgroep Amsterdam door jongeren koos zij Antigone als uitgangspunt voor een productie voor jongeren. De eerdere samenwerking tussen Alize Zandwijk en Hans van den Boom werd in deze voorstelling gecontinueerd.

Alize Zandwijk bewerkte de tragedie van Sophocles. Om te voorkomen dat het 'stilstaande' drama louter statisch toneel zou opleveren schrapte zij bijna alle koorpartijen en voegde teksten toe aan de rol van Ismene. Dit alles om de menselijkheid van de personages te accentueren. Met vijf acteurs werd gerepeteerd aan wat zou resulteren in een sobere, indringende voorstelling. Voor het jongerenpubliek een eerste confrontatie met de universele kracht van deze Griekse tragedie, voor vele ouderen een hernieuwde kennismaking met deze klassieker.